Gaji pekerja bangla lebih Rm5k jadi viral

1 4

Gaji pekerja bangla lebih Rm5k jadi viral

Satu slip gaji seorang pekerja Bangla yang bekerja di Syarikat Omniwise Sdn Bhd telah menjadi viral kerana menunjukkan jumlah gaji yang cukup lumayan sehingga mencecah RM 5,241.00 sebulan.
Kenapa gaji bangla tersebut boleh mencecah sehingga lebih Rm5k? Tentu korang perasan gajinya cuma RM900 tetapi overtimenya RM 1734.00

Kalau anda  sanggup berkerja seperti mereka, anda pun boleh dapat seperti gaji seperti mereka… Beberapa pendapat dan penjelasan dari netizen mengatakan bagaimana gaji Bangla tersebut boleh tinggi macam tu. Kita sebagai rakyat malaysia pun boleh nk dapat gaji seperti mereka cuma kita MALAS!

“Korang tau tak kenapa Bile bercakap pasal OT, jgn komparekan bangla dgn kita…mereka memang datang untuk mati berkerja, tetapi kita di sini ada komitmen masa utk orang lain, mungkin untuk anak2 atau ibubapa. Aku memang pantang kalau orang comparekan mereka dgn kita tanpa mengambil kira persekitaran kita. Begitu juga kalau kita di tempat orang…komitmen lain dah takde, jadi KERJA LA SAMPAI MATI!!?”

Pendapat seorang Majikan yang Mengupah pekerja Bangla

Muhammad Farhan salah seorang majikan mempunyai pendapat kenapa majikan Malaysia nak pekerja asing daripada mengupah orang Malaysia.

1. Bila bagi arahan bangla ikot bukan mcm org msia sebok main facebook.

2. Kerja ikhlas bukan merungut 24jam komplen pasal bos.

3. Kerja boleh harap. Kita boleh harap dia settle kerja walau kita cuti. Kalau org
msia sy dh kena banyak. Kita cuti dia pon xdtng. Esok berhenti la. Mcm mana bisness nak maju kalau pekerja kejap ada kejap xde. Xsempat nak train dia bosan. Tak boleh harap.

4. Perangai melayu malas yang susah nak buang. Kena ketuk je baru jalan.

5. Kita bayar gaji dia 900 pun kena ingat bukan sebab bangla ni gaji murah kita ambik. You all tahu x sebelum dia sampai msia kita dah spend dekat 5k utk dia. Lagi tiap tahun renewal. Bukan murah kerajaan charge. Tapi kita sanggup pasal Boleh Di Harap.

6. Pekerja asing kalau cuti berpada. Lepas tu xde sikit2 MC beli kt klinik.

7. Pekerja asing xde join geng 3 line ke apa ke sikit2 hal dgn budak tmpt keje bawak geng gaduh dlm tmpt keje.

Sekian.

Ini jawapan jujur majikan mcm saya. Kalau boleh ingat kita nak sangat ke ambik pekerja asing. Penat tau nak buat medical checkup dia la itu ini dgn imigresen yang kaunter pin malas je keje. Tapi dari kita lingkup pekerja xboleh harap baik bayar lbh sket utk dapatkan yg rajin n boleh harap

Pendapat orang Malaysia Cuba bekerja Macam Pekerja Bangla

“Masa bujang dulu..sy pernah keje mcm bangla kt kilang kat shah alam.. sabtu ahad siang malam sy keje…betul dpt byk duit..tp sy hilang kwn..aktiviti keluarga sy tak dpt join..sudahnya sindiran yg sy dpt..”

Komen anda?

Komen

You might also like More from author

1 Comment

  1. jamalludin bin adnan says

    Yang pelarasan tu apa pula yalah itu overtime yang dia buat nak tahu Pelarasan tu apa dia

Leave A Reply

Your email address will not be published.