Bergaji RM900 tak mampu nak beli rumah

0 446

bergaji rm900

Bergaji RM900 tak mampu nak beli rumah

Kasihan tengok orang bergaji RM900. Nak beli kereta pun susah, apatah lagi nak beli rumah memang tak akan dapatlah. Kalau yang sudah bekeluarga lagi teruk. Hidup untuk kerja sahaja. Nak duit lebih, kena buat Over Time sampai tak ada life.  Selepas saya berhijrah ke Aussie, saya nampak kehidupan orang di sini jauh lebih baik. Gaji RM1,000 pun dah mampu beli rumah, beli kereta atau sekurang-kurangnya mereka hidup selesa, masa bekerja yang sesuai, hidup teratur.

Di Malaysia? Kalau anda hanya ada kelulusan SPM, bermaksud selamat tinggal kepada ‘Peace of mind’. Gaji RM3,000 pun dah sakit. Anda akan menjadi hamba kerja kepada syarikat dan negara. So called Negara Islam tetapi indah khabar dari rupa. Anda kena kerja sampai tak ada mood. Bangun pagi, balik petang/malam. Kadang-kadang kerja kena ikut syif pula. Masa untuk keluarga dan anak-anak memang jarang ada.

Orang bergaji RM10,000 bolehlah pergi makan angin, melancong, tenangkan fikiran, enjoy tanpa memikirkan tekanan ekonomi. Orang bergaji RM900, masuk hari ini, seminggu kemudian fikiran dah mula terganggu dengan masalah nak cari duit untuk anak-anak dan isteri.Orang Melayu bangga sebab ini negara Islam tetapi hakikatnya? Uruskan wang zakat pun tidak mahir. Duit negara entah dibelanjakan ke mana. Tetapi bila ada orang curi RM2 di tabung masjid atau curi tin sardin untuk diberi makan pada anak-anak yang kelaparan, terus dipenjara berbulan atau bertahun.

Di ambil dari posting facebook  Auni Ameera dan di ditulis semula untuk artikel  di HIBURAN.MY

Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More