Sila Join Telegram Rasmi PORTAL INFO BANTUAN KERAJAAN.Sebarang kemaskini terbaru,kami akan update di Telegram Rasmi Kami.

Bantuan BKSS 8.0 Penjaja: Semakan Bantuan One-Off RM 1,000

0 1,609

Bantuan BKSS 8.0 Penjaja.Dalam sebuah sidang media Mesyuarat Khas Belanjawan Negeri 2022,Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Abang Openg telah memaklumkan akan meneruskan Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) 2022 atau BKSS 8.0 bagi membantu beban rakyat yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

Peruntukkan BKSS 8.0 adalah melibatkan RM285.47 juta dan merangkumi enam bulan pertama tahun 2022 serta bantuan kewangan sekali beri.Salah satu inisiatif bantuan dari BKSS 8.0 ialah Bantuan BKSS 8.0 Penjaja iaitu Geran Bantuan Tunai Secara One-off berjumlah RM1000.

Maklumat Bantuan BKSS 8.0 Penjaja

Bantuan BKSS 8.0 Penjaja ini adalah bantuan Tunai RM1000 yang di berikan secara One-Off berjumlah RM1000 kepada peniaga kecil dan penjaja yang terkesan akibat PKP dalam tempoh pandemik.

Lihat senarai Inisiatif Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) 2022 atau BKSS 8.0 DISINI

Syarat kelayakan memohon

Syarat kelayakan ialah penjaja dan peniaga kecil tidak berlesen mestilah di kalangan rakyat Sarawak yang tinggal dan berniaga di negeri ini berumur 18 tahun dan ke atas.

Bagi peniaga dan penjaja kecil berlesen, Pihak Berkuasa Tempatan akan mengekstrak maklumat mereka terus dari sistem perlesenan yang ada.

Pemohon yang layak adalah seperti berikut:

  • Gerai makanan;
  • Pasar;
  • Kedai kampung / kedai terpencil;
  • Barber / salun rambut;
  • Kantin (pemilik individu)

Jumlah Bayaran

Kadar bayaran adalah sebanyak RM1000 secara On-Off melalui medium pembayaran SarawakPay

Tarikh Bayaran

Tarikh bayaran bantuan BKSS untuk penjaja bagi tahun 2022 ini telahpun diserahkan pada 7 Februari 2022 yang lalu, sebanyak 15 orang penjaja dan peniaga kecil telah menerima bantuan ini di Hotel UCSI Kuching menurut dayakdaily.

Terbaru,terdapat seorang pengguna facebook telah berkongsikan sudah menerima bantuan ini yang dikreditkan melalui SarawakPay pada 3 Mac 2022.

Sumber Gambar

BKSS 8.0 Penjaja Bantuan

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut,boleh hubungi melalui medium berikut:

Sila Join Telegram Rasmi PORTAL INFO BANTUAN KERAJAAN Supaya Tidak Terlepas Segala Hebahan. Klik Pautan Di Bawah.

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan MalaysiaPORTAL INFO BANTUAN KERAJAAN


Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Jom Share Pada mereka yang belum Baca!

TUTUP
Share via