Sila Join Telegram Rasmi PORTAL INFO BANTUAN KERAJAAN.Sebarang kemaskini terbaru,kami akan update di Telegram Rasmi Kami.

Discaj dari hospital bukan bermaksud boleh terus balik

0 608
discaj dari hospital
Gambar Hiasan

Kepada pesakit atau saudara mara pesakit atau yang bakal menjadi pesakit di hospital kelak, ini satu peringatan untuk anda.

Jika doktor memaklumkan bahawa anda boleh discaj dari wad, ia bukan bermakna anda boleh terus mengangkat beg dan on the spot meluru keluar pulang ke rumah sejurus perkataan ‘discaj’ itu disebut. Tetapi anda perlu menunggu beberapa ketika untuk doktor dan kakitangan jururawat menyiapkan segala dokumen-dokumen penting yang berkaitan sepanjang keberadaan pesakit di dalam wad.

Kakitangan hospital juga tidak sebegitu tegar untuk ‘menyimpan’ anda dalam tempoh yang lama di wad. Lebih-lebih lagi ketika anda memang sudah sembuh, sihat walafiat. Jadi, tidak perlulah berulang alik ke kaunter untuk bertanyakan bila proses discaj akan siap.

Discaj itu bukan perkara semudah yang disangkakan. Surat temujanji, slip ubat, sijil cuti sakit dan pelbagai lagi perkara itu semua memerlukan masa untuk disiapkan. Kalau pesakit tidak mendapat sijil cuti sakit, pesakit juga yang akan emosional.

Jadi, tolonglah jangan melenting dan kata “tadi doktor kata sudah boleh discaj, kenapa lama sangat dari tadi saya tak balik?”. Anda perlu faham bahawa bukan anda seorang sahaja satu-satunya pesakit yang didiscaj pada hari tersebut. Ramai lagi pesakit-pesakit yang lain di dalam wad itu menggelepar tak sabar nak pulang ke rumah seperti anda. Jadi, sila tunggu giliran anda dengan sabar.

Diambil dari Posting Facebook Khairi Malik dan ditulis semula untuk artikel di Hiburan dot my 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Sila Share Artikel Ini Dahulu Kepada Rakan Anda yang Belum Tahu!