Kronologi pengeboman di Jakarta

0 326

Sekurang-kurangnya enam maut dalam siri kejadian enam letupan di sekitar kawasan Sarinah, Jalan MH Thamrin, Jakarta hari ini. Berikut adalah kronologi pengeboman kejadian seperti yang dilaporkan oleh saksi kejadian, media dan pihak berkuasa tempatan:

3 petang: Menurut CNN Indonesia, empat individu yang disyaki militan maut ditembak polis Indonesia.

2.50 petang: Ketua Perhubungan Awam Polis Daerah Metro Jaya Kombespol, M Iqbal, menyatakan kesemua suspek yang terlibat dalam serangan bom telah dilumpuhkan dan tiada yang terlepas.

“Semua pelaku telah dilumpuhkan. Kesemuanya terdapat tujuh orang yang terkorban termasuk empat militan,” katanya.

Antara senjata dan bahan letupan yang ditemui pihak polis, milik kumpulan yang melakukan serangan di jalan MH Thamrin. – Foto Kompas TV

Kronologi pengeboman

2.45 petang: Pihak polis memindahkan beberapa mayat akibat ledakan dan tembakan di kawasan Sarinah, Jalan MH Thamrin menggunakan empat ambulans.  Amaran turut dikeluarkan kepada petugas media yang dilihat cuba mendekati kawasan tersebut bagi membuat liputan.   Jalan MH Thamrin masih ditutup dan pasukan keselamatan meningkatkan kawalan di kawasan Sarinah, kafe Starbucks.

2.30 petang: Masih ramai orang awam yang masih berada dalam Gedung Sarinah dan mereka bimbang untuk keluar. Mereka memberitahu, semua yang berada dalam bangunan sedang ketakutan kerana mendengar bunyi letupan dan tembakan di luar.

2.15 petang: Pihak berkuasa Indonesia masih menunggu maklumat daripada pihak intelijen berkenaan serangan tersebut. Wakil Ketua MPR, Mahyuddin memberitahu, sebelum berlaku kejadian tersebut, telah tersebar khabar angin mengenainya dan ia dikaitkan dengan serangan yang terjadi di Istanbul, Turki baru-baru ini.

2.05 petang: Aplikasi tempahan pengangkutan awam dalam talian Grabtaxi Indonesia menyediakan pengangkutan percuma gratis untuk orang awam di sekitar Jakarta

2 petang: Perkhidmatan pengangkutan awam Transjakarta dihentikan bagi kawasan Koridor 1 laluan Blok M-Kota, Jakarta. Pegawai Perhubungan Awam Transjakarta Prasetya Budi berkata, pemberhentian operasi itu adalah untuk menghindari kejadian yang tidak diingini.

Sementara itu, kereta kebal dan pasukan Tentera Nasional Indonesia (TNI) memasuki kawasan tempat berlaku serangan pengeboman.

1:50 petang: Pihak media mula mendekati kawasan operasi. Arahan perintah berkurung diteruskan.

1.30 petang: Dari Wisma Antara yang terletak di kawasan Sarinah, terdengar letupan ketujuh masih dari sekitar Sarinah. Pasukan polis masih mengepung Djakarta Theatre.

Kronologi pengeboman

1.20 petang: Presiden Joko Widodo yang berada di Majalengka, Jawa Barat,  meminta rakyat Indonesia tidak gentar dengan insiden keganasan tersebut.
“Negara, bangsa, dan, rakyat, kita tidak boleh takut, tidak boleh kalah oleh aksi keganasan seperti ini.  Saya berharap masyarakat tetap tenang,” kata Jokowi kepada Kompas TV.

kronologi pengeboman

1.07 petang: Jalan MH Thamrin dan persekitaran Hotel Indonesia ditutup dari kedua-dua arah.

1.05 petang: Sepasukan anggota Tentera Nasional Indonesia telah datang bergabung tenaga bersama anggota polis untuk mengawal keselamatan di sekitar Gedung Sarinah, Jalan MH Thamrin.

1 petang: Ketua Bahagian Perhubungan Masyarakat Polis Republik Indonesia (Polri) Inspektor Jeneral Anton Charliyan meminta masyarakat untuk menghindari sekitar lokasi kejadian.   Pihak polis pada peringkat awal mengkategorikan insiden itu sebagai serangan pengebom berani mati.

12.10 tengah hari: Empat polis masuk dari Gedung Bangkok Bank ke lokasi kejadian. Tembakan mula reda.
12 tengah hari: Letupan keempat terjadi, diikuti dengan ledakan kelima dan keenam tidak lama kemudian.
Reuters melaporkan, orang ramai telah mendengar enam kali ledakan bom di kawasan tersebut.
Seorang saksi memberitahu TV One, dia melihat seorang anggota polis ditembak mati di hadapannya. Salah satu letupan berlaku di Starbucks yang  memusnahkan kaca jendela kafe itu, dan diikuti dengan adegan sepasukan polis menyerbu bangunan itu.

Kronologi pengeboman

Seorang saksi lain berkata,  dia melihat terdapat tiga mayat bergelimpangan di atas jalan, dan seorang anggota polis sedang mengacukan senjata kepada seorang suspek yang berada di atas bumbung bangunan tersebut.

11.50 pagi:  Letupan kedua berlaku manakala ketiga berlaku enam minit kemudian.

11 pagi (10 pagi waktu Indonesia):  Menurut laporan media tempatan, letupan pertama berlaku pukul 10 pagi waktu tempatan.
Sementara itu, warga Jakarta mula membanjiri media sosial dengan perkongsian situasi kejadian berserta reaksi mereka terhadap insiden berkenaan.

Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More