Pagar Sempadan Israel-Mesir Siap Dibina

0

Pagar Sempadan Israel-Mesir Siap Dibina:

TEL AVIV – Israel siap membina pagar sepanjang 230 kilometer dari Pelabuhan Eilat di Laut Merah hingga Genting Gaza yang memisahkan negara itu dengan Mesir, kelmarin.

Pagar setinggi lima meter itu turut disokong peralatan pengawasan tentera yang kononnya dianggap oleh Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu sebagai bukti komitmen beliau terhadap keselamatan Israel.

Tujuan utama ia dibina adalah untuk menghalang pendatang haram dan pejuang Islam bersembunyi di kawasan Sinai yang tidak diletakkan di bawah undang-undang Mesir.

Difahamkan, peringkat akhir pagar sepanjang 14 km tersebut dijangka siap dalam tempoh tiga bulan.

Pagar Sempadan Israel-Mesir Siap Dibina

Israel dilihat sengaja mempercepatkan projek pembinaan itu berikutan jumlah kemasukan penduduk Afrika ke negara itu dilaporkan semakin meningkat.

 

Langkah terbaru itu menyebabkan hanya 36 pendatang haram memasuki ke Israel pada bulan lalu berbanding 2,153 orang pada 2011.

Lebih 60,000 penduduk Afrika masuk ke negara itu secara haram sejak beberapa tahun lalu untuk mendapatkan pekerjaan dan perlindungan. – Al-Jazeera

Pagar Sempadan Israel-Mesir Siap Dibina

 

Komen anda?

Komen

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More