“Perempuan dengan lelaki sama saja. Kalau untuk perempuan tak elok kenapa lelaki elok pula?-Gadis Vapors

0 438

Perempuan dengan lelaki sama saja. Kalau untuk perempuan tak elok kenapa lelaki elok pula-Gadis Vapors
Gambar Hiasan

Wanita yang mempunyai minat terhadap vapors dan memuat naik gambar mereka sedang vapors di media sosial seringkali dikecam oleh netizen yang menganggap perbuatan itu tidak molek.  Lebih-lebih lagi jika ia melibatkan wanita beragama Islam.  Memetik temubual wartawan The Malaysian Insider dengan beberapa pengguna Vape di Festival Vape Shah Alam di Shah Alam Convention Centre (SACC) semalam, menegaskan menghisap vape bukanlah sesuatu yang salah.

“Perempuan dengan lelaki sama saja. Kalau untuk perempuan tak elok kenapa lelaki elok pula? Kami bukan buat jenayah,” kata Natasha Elina, 23, yang kesal tanggapan masyarakat yang tidak adil terhadap mereka.

“Saya dulu hisap shisha dan kini beralih ke vape. Tetapi kalau di tempat yang ada ramai orang tua, kalau boleh janganlah hisap,” katanya yang bekerja sebagai pembantu peribadi.

Bagi Farah Hana Syazwani, 21, pula berpendapat, tiada salahnya jika perempuan minat dan menghisap rokok elektronik itu.  “Itu terpulang pada individu. Kalau perempuan bertudung hisap rokok, lagilah nampak teruk. Baik hisap vape,” katanya sambil tersenyum.

Dua gadis yang temui pula mengaku apabila mereka beralih ke rokok elektronik, ia banyak membantu mereka untuk berhenti dari merokok.  “Saya nak berhenti merokok dan saya suka dengan banyak perisa vape.  Sehingga sekarang saya hanya hisap vape, tiada lagi melayan rokok tembakau. Lagipun kesan hisap rokok lebih teruk dari vape.   Jadi apa masalahnya kan,” ujar Tasha, 20, jurujual sambilan di festival tersebut.   “saya tak ketagih vape pun. Saya dah lama menghisap rokok,  jadi sekarang baru nak belajar hisap vape.  Kalau ada vape, saya kurang hisap rokok,” kata Umi Kalsom, 21, pelajar kolej swasta.

Rata-rata wanita yang menghisap vape menyatakan rokok elektronik itu memberikan kepuasan kepada mereka dengan pelbagai perisa selain dari bau yang harum.  Dari segi kos pula, mereka berpendapat ia lebih menjimatkan kerana ada model vape yang mampu milik dan kos penyelenggaraannya rendah

Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More