PKR mohon Mukhriz Mahathir minta Mashitah mohon maaf

0 96

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir perlu menggesa Datuk Mashitah Ibrahim memohon maaf atas kenyataan yang mendakwa kononnya berlaku insiden membakar Al-Quran di Alor Setar oleh orang Cina, kata pemimpin PKR Gooi Hsiao Leung.Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR itu berkata, kenyataan Mashitah tidak boleh dimaafkan kerana Mukhriz terlebih awal sudah menjelaskan tiada kejadian membakar Al-Quran, sebaliknya kitab suci itu dikoyak oleh seorang Melayu yang kurang siuman.“Beliau (Mashitah) tidak menghiraukan sekiranya masyarakat Cina tidak membakar Al-Quran – walaupun beliau menuduh mereka berbuat demikian dan menghasut orang Melayu bangkit membela Islam daripada tindakan tersebut.

Mukhriz Mahathir

“Mashitah mesti meminta maaf kepada masyarakat Cina di Kedah kerana menyebarkan pembohongan semasa mesyuarat agung tahunan Umno yang masyarakat Cina membakar Al-Quran di Kedah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.Mashitah ketika berucap di Perhimpunan Agung Umno pada Rabu menggesa ahli parti Melayu itu berdiri menentang mereka yang mencabar Islam dan orang Melayu dengan mendakwa masyarakat Cina di Kedah membakar Al-Quran semasa upacara sembahyang.Bekas timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata kepada sebuah portal semalam, kenyataannya itu merujuk kepada apa yang dimaklumkan Ketua Wanita Kuala Kedah Noor Hasita Mat Isa dan bersedia dengan tindakan saman oleh pihak tertentu.Gooi berkata respon Mashitah kepada portal berkenaan memperlihatkan senator itu tidak berminat untuk mengetahui keadaan sebenarnya – sama ada masyarakat Cina ada atau tidak membakar Al-Quran.

Katanya, jika Mashitah benar-benar percaya versi yang diberitahu oleh Hasita maka pastinya pemimpin Umno itu sudah membuat laporan polis mengenai dakwaan serius membakar Al-Quran.
“Ucapan beliau bertujuan menghasut kebencian kaum dan benci di kalangan orang Melayu terhadap orang Cina Kedah.“Jelas daripada respons agresif dan berperang Mashitah sejauh ini, beliau sudah tentu tidak akan meminta maaf atas tindakan memalukan beliau.“Maka, saya menyeru Mukhriz sebagai Ketua Umno Kedah, untuk bertindak bagi pihak masyarakat Cina untuk mendisiplinkan Mashitah dan meminta beliau meminta maaf kepada masyarakat Cina di Kedah atas kesalahan yang dilakukan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

logo hiburan.my

Subscribe Post Terbaru dari kami kepada anda!

Dapatkan PERCUMA Info Bantuan Kerajaan ke Telefon Anda Setiap Hari.
Jangan lupa CONFIRMKAN SUBSCRIPTION di email anda!

Sila confirmkan Subscription INFO PERCUMA kami di EMAIL ANDA SEKARANG!