Program ‘I Want To Touch a Dog’ jadi isu hangat,JAKIM bakal buat siasatan

0 318

Program 'I Want To Touch a Dog'

 

Penganjuran acara ‘I Want To Touch A Dog’ (Saya Mahu Sentuh Anjing) yang berlangsung di Central Park, One Utama di Petaling Jaya, petang semalam. Menjadi topik hangat dan  dikecam oleh ramai pihak terutama yang beragama islam.Isu ini menjadi panas dan bakal disiasat oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

“Program itu tidak sepatutnya berlaku dan pihaknya kesal dengan sikap tidak bertanggungjawab penganjur yang tidak prihatin dengan sensitiviti umat Islam di negara ini” menurut Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Othman Mustapha

Menurutnya lagi”Islam di Malaysia yang berpegang teguh kepada Mazhab Syafie sudah jelas memperincikan bahawa anjing dan babi itu tergolong dalam najis mughallazah (berat).”

“Acara itu tidak pernah dianjurkan sebelum ini dan kali pertama didedahkan kepada masyarakat, kita orang Islam dan agama sudah menetapkan dengan jelas hukum berkaitan anjing.”

“JAKIM akan segera menyiasat perkara ini dan sebarang tindakan akan dirujuk pada peruntukan yang ada,” menurut beliau lagi.

Othman ditemui media selepas merasmikan Multaqa Pengetua Sekolah Agama peringkat kebangsaan di sini, malam tadi.

Beliau turut menasihatkan umat Islam agar melihat semula dan mendapatkan pandangan ulama mahupun ustaz sama ada apa yang dilakukan mereka dengan menyentuh, memeluk dan mendukung anjing itu betul dari segi agama dan selaras dengan tuntutan Islam.

Penganjuran program ‘Saya Mahu Sentuh Anjing’ oleh Syed Azmi Alhabshi dikatakan bertujuan membantu orang ramai terutama masyarakat Islam untuk mengatasi rasa takut mereka terhadap anjing.

Program itu selama dua jam bermula 8 pagi hingga 10 pagi dibanjiri ratusan umat Islam bagi memberi peluang kepada mereka untuk menyentuh anjing sambil diperhatikan oleh pemilik haiwan.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai kehadiran seorang ustaz di samping dua individu lain dalam forum mini bagi menjawab pertanyaan dan kemusykilan berkaitan anjing dalam acara itu, Othman berkata pihaknya akan turut menyiasat kelayakan agama lelaki berkenaan.

“Buat masa ini, kita tidak dapat maklumat lengkap sama ada betul atau tidak individu itu ustaz, sekarang ini siapa-siapa yang pakai songkok (penampilan alim) pun sudah boleh jadi ustaz,” katanya.

Di petik dari BERNAMA.

Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More