Sila Join Telegram Rasmi PORTAL INFO BANTUAN KERAJAAN.Sebarang kemaskini terbaru,kami akan update di Telegram Rasmi Kami.

Permohonan Rumah PPRT Online dan Borang Permohonan

0 12,160

Permohonan Rumah PPRT Online.Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) satu program  pembasmian kemiskinan luar bandar  dalam memastikan kumpulan sasar (miskin dan miskin tegar) dapat meneruskan kelangsungan hidup dengan lebih baik. Program ini telah diilhamkan oleh bekas Timbalan Perdana Menteri iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1995 namun dilaksanakan sekarang.

Konsep yang diketengahkan melalui program ini adalah menyediakan bantuan kewangan dan pengurusan bagi membolehkan pemohon memiliki rumah yang selamat dan selesa untuk mereka tinggal. Melalui PPRT ini juga kerajaan akan membantu mereka yang tidak mempunyai rumah sendiri tetapi mempunyai tanah. Pemohon yang menyewa atau menumpang tanah milik orang lain atau milik kerajaan juga boleh mendapat manfaat dengan membuat surat bertulis.

Bantuan Rumah PPRT ini mestilah berada di luar bandar dan kawasan-kawasan yang telah diputuskan oleh kerajaan. Permohonan yang sudah lengkap akan dikemukakan kepada Focus Group Pembasmian Kemiskinan Daerah /Lembaga Kemajuan Wilayah (LKW) untuk dipertimbangkan kemudian disahkan.

Konsep yang diketengahkan melalui program ini adalah menyediakan bantuan kewangan dan pengurusan bagi membolehkan pemohon memiliki rumah yang selamat dan selesa untuk mereka tinggal.

Cara memohon Rumah PPRT Online

Terkini selaras dengan kemudahan teknologi,sistem permohonan secara online telah di wujudkan bagi memudahkan anda membuat permohonan melalui portal yang di sediakan.Berikut kami kongsikan cara di bawah:

1.Permohonan pendaftaran hendaklah di lakukan melalui pautan berikut: https://sprn.kpkt.gov.my/user/register

2.Setelah membuat pendaftaran,anda akan di minta untuk membuat verifikasi pendaftaran dengan mengisi no kad pengenalan.Kemudian anda hendaklah login semula dan melengkapkan semula maklumat yang di perlukan.

Setelah selesai,pilih skim yang anda berminat dan isikan maklumat anda sebagai pemohon.Kemudian,pilih Projek yang anda inginkan dan lengkapkan dokumen tambahan yang di perlukan.Siap!

Boleh juga baca: Rumah PPR, MyHOME & Rumah Transit Online Boleh Diakses Melalui Portal TEDUH

Syarat Permohonan PPR

Rujuk syarat-syarat yang di perlukan untuk membuat permohonan untuk skim rumah sewa dan dimiliki samada di sabah sarawak pulau pinang Penang kelantan terengganu pahang Johor, Kedah Perlis Perak Selangor Labuan Kuala Lumpur Kl dan Putrajaya Negeri Sembilan

Syarat kelayakan Rumah Sewa PPR

  • Warganegara malaysia berumur 18 tahun ke atas
  • Golongan yang berpendapatan isi rumah di bawah RM3000 sebulan
  • Pemohon belum memiliki rumah
  • Anda juga perlu patuh, syarat yang telah ditetapkan oleh kerajaan negeri masing-masing

Syarat untuk Skim Beli Rumah PPRT

  • Warganegara Malaysia
  • Umur anda tidak kurang dari 18 tahun
  • Gaji dan pendapatan anda setiap bulan tidak melebihi RM3,000
  • Pemohon belum memiliki rumah
  • Anda juga perlu patuh, syarat yang telah ditetapkan oleh kerajaan negeri masing-masing

Jenis Rumah PPR

Terdapat dua jenis perumahan yang di tawarkan iaitu rumah pangsa atau rumah flat.Bagi yang tingggal di bandar,ada juga rumah teres yang anda boleh pilih untuk tinggal.

Rumah PPRT ini biasanya di lengkapi tiga bilik tidur dan 2 bilik air dengan keluasan lebih kurang 700 kaki persegi.

Harga Rumah PPR Terkini

Harga rumah PPR jika anda ingin sewa,anda hanya perlu bayar serendah RM124 sebulan sahaja jika anda ambil skim sewaan.Manala untuk skim beli,anda boleh dapatkan dengan harga RM35 ribu seunit jika di Kuala Lumpur Kl Putrajaya Johor Melaka Negeri Sembilan Perak Perlis Pahang Terengganu Kelantan Kedah Labuan Pulau Pinang Penang, manakala di Sabah Sarawak hanya dikenakan hanya serendah RM42 ribu seunit sahaja

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut,anda boleh hubungi atau hadirkan diri ke pejabat Bahagian Perumahan negeri masing-masing.Anda juga boleh rujuk:

Soalan-soalan Lazim:

Boleh rujuk disini: Program Perumahan Rakyat (PPR)

(Bahagian Pengurusan Perumahan)

No telefon dan Faks:

No. Telefon     : 603-8891 4040 (Bahagian Pengurusan Perumahan)

No. Faksimile  : 603 – 8891 4226

Website Rasmi:Jabatan Perumahan Negara, Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Jom Share Pada mereka yang belum Baca!

Post Image
TUTUP
Share via