Tarikh penting dalam kalendar islam dan takwin islam 2017 Malaysia

Tarikh penting dalam kalendar islam dan  takwin islam 2017.Hendak tahu tarikh penting Islam pada tahun 2017? Berikut dikongsikan Kalendar Islam 2017 atau Takwim Miladiah beserta dengan tarikh-tarikh penting dalam Islam untuk tahun 2017 Masehi bersamaan dengan 1438H – 1439 Hijrah. Sebagai panduan, Takwim Hijrah atau Takwim Islam merupakan takwim yang digunakan di kebanyakan negara umat Islam dalam menentukan hari kebesaran Islam.

 Tarikh Penting penting dalam Takwim Islam 2017 Malaysia.

Berikut dikongsikan tarikh penting dalam Islam tahun 2017 di Malaysia yang mengandungi tarikh hari kebesaran Islam dan perayaan di Malaysia seperti Iskrak Mikraj, Awal Ramadhan, Nuzul Al-Quran, Hari Raya Puasa, Awal Zulhijjah, Hari Raya Aidiladha, Awal Muharram dan Maulidur Rasul.

Takwim Islam 2017 Malaysia

Takwim Islam 2017 Malaysia

Dikongsikan juga Takwim Islam 2017 yang merupakan sejenis kalendar berdasarkan bulan dan mempunyai kira-kira 354 hari setahun. Islam mempunyai kiraan takwim sendiri apabila Saidina Umar al-Khattab menetapkan bermulanya peristiwa hijrah Rasulullah sebagai tahun bermulanya pengiraan takwim Islam. Pengiraan takwim Islam berlandaskan pergerakan dan kedudukan bulan berbeza dengan pengiraan sistem AD dan CE yang melihat kepada kedudukan dan pergerakan matahari.

Takwim Islam 2017 Malaysia

Perkongsian Kalendar Islam 2017 Malaysia Dan Tarikh Penting di atas ini boleh dimuat turun dalam PDF di link berikut :-

  1. Takwim 2017 Miladiah
  2. Tarikh Penting Islam 2017

Semoga dengan kalendar dan takwin islam 2017 ini dapat dijadikan rujukan untuk panduan muslimin dan muslimat di Malaysia.
Sumber :JAKIM

 

Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Sila Share Artikel Ini Dahulu Kepada Rakan Anda yang Belum Tahu!

X