Sila Join Telegram Rasmi PORTAL INFO BANTUAN KERAJAAN.Sebarang kemaskini terbaru,kami akan update di Telegram Rasmi Kami.

Guna MyJPJ Kongsi Lesen Kenderaan Motor Digital (e-LKM) ini caranya

0 311

MyJPJ Kongsi Lesen Kenderaan Motor Digital.Untuk makluman bermula Januari setiap pemilik kenderaan boleh berkongsi lesen kenderaan digital mereka pada ahli keluarga, rakan atau individu lain yang dibenarkan oleh pemiliknya.Fungsi ini dinamakan“Kongsi LKM” yang baru diperkenalkan dalam aplikasi MyJPJ.

Pertambahan fungsi ini adalah satu lagi penambahbaikan ke arah Fasa pertama pendigitalan yang dilakukan pada 10 Februari 2023 dengan pemilik kenderaan persendirian warganegara boleh menggunakan mod paparan e-LKM dan Lesen Memandu Malaysia Digital (e-LMM) melalui Portal Awam JPJ atau Aplikasi MyJPJ.

Cara Download Aplikasi MyJPJ di Phone

Bagi mereka yang belum muat turun,anda wajib download kerana aplikasi ini banyak fungsinya.Berikut adalah sebab kenapa anda wajib download:

  1. Kemudahan Akses: Aplikasi ini memberikan kemudahan akses kepada pelbagai perkhidmatan JPJ secara atas talian. Pengguna dapat mengakses maklumat dan melakukan transaksi tanpa perlu menghadiri pejabat fizikal JPJ.
  2. Pematuhan Cukai Jalan: Melalui aplikasi MyJPJ, pemilik kenderaan boleh memperbaharui cukai jalan secara dalam talian, memastikan pematuhan dengan undang-undang dan peraturan berkaitan.
  3. Semakan Status Kenderaan: Pengguna boleh menyemak status dan maklumat kenderaan seperti saman, tawaran nombor pendaftaran, dan sebagainya dengan mudah melalui aplikasi ini.
  4. Pematuhan Undang-Undang Trafik: Aplikasi ini membantu meningkatkan kesedaran pengguna tentang undang-undang trafik dan peraturan berkaitan. Pengguna boleh mendapatkan maklumat terkini tentang perubahan undang-undang serta amalan terbaik berkendara.
  5. Pembaharuan Dokumen Pemandu: Pengguna boleh menggunakan aplikasi untuk memperbaharui dokumen pemandu, seperti lesen memandu, dengan mudah tanpa perlu pergi ke pejabat JPJ.
  6. Maklumat Kenderaan: Aplikasi menyediakan akses mudah kepada maklumat kenderaan seperti maklumat teknikal dan sejarah pemilikan.
  7. Sistem Pemberitahuan: Aplikasi MyJPJ juga memberikan sistem pemberitahuan untuk mengingatkan pengguna tentang tarikh penting seperti tempoh cukai jalan yang akan tamat.

Berikut adalah pautan untuk muat turun aplikasi MyJpj :

Fungsi “Kongsi LKM”

Kongsi LKM adalah merupakan ciri terbaru yang diwujudkan di dalam aplikasi MyJPJ. Ia boleh digunakan bermula pada 2 Januari 2024. 

Pemilik hanya perlu klik nombor pendaftaran kenderaan, seterusnya tekan butang ‘Kongsi LKM’ untuk membuat perkongsian e-LKM kepada individu lain.

Fungsi ini juga mempunyai tempoh had masa perkongsian yang boleh ditetapkan pemilik kenderaan dan mempunyai kod pengaktifan yang perlu diberikan kepada penerima e-LKM terbabit untuk mengaktifkan perkongsian.

Sistem juga akan menghapuskan rekod perkongsian jika tidak diaktifkan dalam tempoh 24 jam.Dengan adanya ciri terbaru ‘Kongsi LKM’ ini, ia akan memudahkan pemandu yang menggunakan kereta milik orang lain.

Boleh juga baca: MyJPJ boleh renew Roadtax kenderaan?

Cara Kongsi Lesen Kenderaan Motor Digital (e-LKM)

Berikut adalah cara untuk kongsi lesen digital anda.Ikuti langkah-langkah di bawah:

Pemilik

1. Pastikan anda telah memuat turun aplikasi MyJPJ. 

2. Klik ‘Profil’ > ‘Lesen Kenderaan Motor’ > Pilih ‘No Pendaftaran Kenderaan’

3. Klik ‘Kongsi LKM’ > klik ‘+’ untuk kongsi kepada penerima baru

4. Masukkan nombor kad pengenalan penerima dan tempoh masa > Buat Pengesahan 

5. Anda akan diberikan kod keselamatan untuk diberikan kepada penerima (individu yang anda ingin kongsikan)

Pemilik Kongsi LKM

Penerima

1. Pastikan anda telah memuat turun aplikasi MyJPJ. 

2. Klik ‘Profil’ > Klik ‘Jana Semula’ & Pilih ‘No Pendaftaran Kenderaan’

3. Masukkan kod keselamatan yang dikongsikan oleh pemilik (kod ini hanya aktif selama 24 jam)

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut,boleh rujuk melalui saluran berikut:

  1. Laman Rasmi JPJ: https://public.jpj.gov.my/ 
  2. Talian hotline JPJ di 03 8000 8000
  3. Facebook rasmi Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia: https://www.facebook.com/jabatanpengangkutanjalanmalaysia 
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Jom Share Pada mereka yang belum Baca!

Post Image
TUTUP
Share via