Sila Join Telegram Rasmi PORTAL INFO BANTUAN KERAJAAN.Sebarang kemaskini terbaru,kami akan update di Telegram Rasmi Kami.

Kota Mesir Kuno Yang Hilang Di Dasar Laut Mediterranean

0 459

Kota Mesir kuno yang hilang di dasar Laut Mediterranean

Kota Mesir Kuno Yang Hilang Di Dasar Laut Mediterranean

| Ia adalah sebuah kota yang diselubungi mitos, ditelan oleh Laut Mediterranean dan tertanam di dalam pasir dan lumpur untuk lebih daripada 1,200 tahun. Tetapi kini ahli arkeologi telah membongkar peninggalannya.

Dikenali sebagai Heracleion oleh orang-orang Yunani purba dan Thonis kepada orang-orang Mesir purba, kota (bandar) ini telah ditemui semula pada tahun 2000 oleh ahli arkeologi bawah air Perancis iaitu Dr Franck Goddio dan pasukan dari European Institute for Underwater Acheology (IEASM) selepas satu kajian geofizik selama empat tahun. Runtuhan kota yang hilang itu ditemui 30 kaki di bawah permukaan Laut Mediterranean di Aboukir Bay, berhampiran Alexandria.

Penyelidik juga telah mendedahkan pelbagai artifak keagamaan di bandar tenggelam itu, termasuk ukiran batu 16 kaki dianggap telah menghiasi kuil pusat bandar dan sarcophagi batu kapur yang dipercayai mengandungi haiwan mumia.

Tetapi di sebalik semua keseronokan ke atas penggalian itu, satu misteri tentang Thonis-Heracleion kekal sebahagian besarnya tidak dapat diselesaikan: Mengapa sebenarnya ia tenggelam?

Antara artifak lain yang telah ditemui di dasar lautan:

– Patung gangsa Osiris, yang dibunuh dan dibangkitkan sebagai raja-tuhan. Lambang tipikal kuasa (cangkuk dan pemukul) telah hilang. Mata terbuka diserlahkan oleh kepingan emas halus.

– Patung gangsa Firaun dinasti ke-26, yang ditemui di kuil di kawasan Amon di Heracleion

-Lampu minyak Gangsa (tempoh Hellenistic, kira-kira abad ke-2 SM) ditemui di kuil Amun

– Bdengan serpihan emas (abad ke 6 – 2 SM)

-Sebuah bekas emas (Phiale) diperolehi daripada Thonis-Heracleion

– Colossus ratu Ptolemaic dibuat daripada granit merah. Seluruh patung berukuran 490 cm tinggi dan berat 4 tan

* Gambar – Franck Goddio dengan tugu Heracleion utuh dan bersurat (1.90 m)

Untuk melihat gambar-gambar artifak tersebut di dasar lautan dan yang telah dibawa naik : http://unikversiti.blogspot.com/2013/06/kota-mesir-kuno-yang-hilang-di-dasar.html

Kota Mesir Kuno Yang Hilang Di Dasar Laut Mediterranean

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Sila Share Artikel Ini Dahulu Kepada Rakan Anda yang Belum Tahu!