Hukum Ucap Selamat Hari Krismas Kepada Orang Bukan Islam

Hukup ucap selamat hari krismas (Merry Christmas) kepada orang bukan islam. Isu memberikan ucapan kepada masyarakat yang beragama Kristian ketika musim perayaan agama tersebut telah menjadi perdebatan dilaman sosial khususnya bagi individu yang beragama islam. Majlis Fatwa agama islam menerusi e-Fatwa telah mengeluarkan keputusan rasmi mengenai Fatwa memberikan ucapan kepada masyarakat yang menyambut perayaan Krismas.

hukum ucap krismas kpd org bukan islam

 

Hukum Ucap Selamat Hari Krismas Kepada Orang Bukan Islam

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-78 yang bersidang pada 12 Jun 2007 telah membincangkan Hukum Orang Islam Mengucapkan Tahniah Dan Ucapan Selamat Bersempena Perayaan Agama Bukan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

Apa jua amalan atau perlakuan orang Islam dalam hal-hal yang berkaitan dengan perayaan orang bukan Islam sekiranya melibatkan akidah atau iktikad seperti mengiktiraf agama bukan Islam atau menganggap semua agama adalah sama, maka ia ditegah oleh Islam.

Walaubagaimanapun sekiranya amalan atau perlakuan tersebut hanya atas dasar kemasyarakatan atau hubungan sosial antara Islam dan bukan Islam untuk tujuan perpaduan, maka ia dibenarkan oleh Islam.

Memberi ucapan tahniah dan selamat atau mengirimkan ucapan melalui kad atau alat-alat telekomunikasi seperti e-mail atau sistem pesanan ringkas (sms) dan sebagainya kepada orang bukan Islam sempena dengan perayaan agama mereka adalah harus, dengan syarat ucapan itu tidak mengiktiraf, memuji atau memuliakan agama bukan Islam serta tidak menggunakan sebarang simbol atau lambang keagamaan mereka dalam kiriman ucapan tersebut.
sumber : www.melvister.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Kepada Rakan Anda yang Belum Tahu!