Cara daftar Program Jaringan Prihatin B40

0 8,035

Tahukah anda,kerajaan telah mengumumkan Program Jaringan PRIHATIN dalam Belanjawan 2021 sebelum ini?Untuk makluman kerajaan menyediakan bantuan RM300 bagi pembelian peranti baru dan RM180 untuk melanggan pelan data bulanan dari syarikat telekomunikasi seperti Celcom, Digi, Maxis, dan u Mobile.

Ini adalah satu inisiatif kerajaan untuk mengurangkan beban yang ditanggung rakyat kerana terpaksa melanggan internet untuk tujuan pembelajaran atau pekerjaan dari rumah.Bantuan Kredit Telekomunikasi adalah salah satu Program Jaringan PRIHATIN.

Apa itu Program Jaringan Prihatin?

Program ini telah diumumkan di dalam Belanjawan 2021 dengan peruntukan asal RM1.5 bilion untuk membantu sekitar 8.4 juta penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) melalui penyediaan subsidi bagi langganan perkhidmatan telekomunikasi atau pembelian peranti mudah alih

kemudahan data 1GB percuma yang terdahulunya akan tamat pada 31 Disember 2020 akan dilanjutkan sehingga bermulanya program subsidi Jaringan Prihatin.

Jumlah bantuan adalah seperti berikut:

Penerima BPR (berkahwin atau ibu/bapa tunggal) dan mempunyai anak di bawah umur 18 tahun akan ditawarkan subsidi:

 • RM300 (diberikan secara penuh) untuk pakej peranti, atau
 • RM15 sebulan untuk rancangan data bulanan selama 12 bulan.

Sementara itu, penerima BPR (bujang atau berkahwin) dan tidak mempunyai anak di bawah umur 18 tahun akan ditawarkan subsidi:

 • RM180 (diberikan secara penuh) untuk pakej peranti, atau
 • RM15 sebulan untuk rancangan data bulanan selama 12 bulan.

Boleh juga baca: Bantuan Smartphone Percuma B40 Semakan Dan Permohonan Online

Tarikh pendaftaran program

Anda boleh mendaftar dengan syarikat telekomunikasi terpilih dari 5 Mei 2021 hingga 31 Julai 2021. Keseluruhan program ini akan berlangsung dari 5 Mei 2021 hingga 31 Julai 2022 tetapi dilanjutkan sehingga 30 September 2021

Antara 12 syarikat telekomunikasi terpilih:

 1. Celcom
 2. Digi
 3. Maxis
 4. Mcalls
 5. redONE
 6. speakOUT
 7. Tune Talk
 8. U Mobile
 9. unifi Mobile
 10. XOX Mobile
 11. YES
 12. Yoodo

Cara mendaftar Program Jaringan Prihatin

Anda boleh membuat permohonan dengan membuat pendaftaran dengan syarikat telekomunikasi berikut:

1.Unifi

Boleh daftar terus melalui pautan berikut:

UNIFI

daftar Program Jaringan Prihatin B40

2.Celcom

Boleh daftar terus melalui pautan berikut:

CELCOM

Tarikh bantuan peranti dan kredit telefon

3.Digi

Boleh daftar terus melalui pautan berikut:

DIGI

n Program jaringan PRIHATIN

4.U-mobile

Boleh daftar terus melalui pautan berikut:

UMOBILE

Tarikh program jaringan prihatin di buka

5.Maxis

Boleh daftar terus melalui pautan berikut:

MAXIS

Jaringan prihatin cara daftar

6.YES

Boleh daftar terus melalui pautan berikut:

YES

7.XOX Mobile

Boleh daftar terus melalui pautan berikut:

XOX MOBILE

8.Yoodo

Boleh daftar terus melalui pautan berikut:

YOODO

Soalan Lazim

APAKAH ITU PROGRAM JARINGAN PRIHATIN​?

Program ini telah diumumkan di dalam Belanjawan 2021 dengan peruntukan asal RM1.5 bilion untuk membantu sekitar 8.4 juta penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) melalui penyediaan subsidi bagi langganan perkhidmatan telekomunikasi atau pembelian peranti mudah alih.
Mengambil kira jumlah keluarga B40 yang mempunyai anak, terutamanya yang bersekolah, RM500 juta telah ditambah di bawah pakej bantuan PEMERKASA yang diumumkan Mac lalu, menjadikan nilai program ini RM2.0 bilion. Selain itu, syarikat- syarikat telekomunikasi juga akan menawarkan faedah tambahan terutamanya data tambahan percuma bernilai RM1.5 bilion. Ini menjadikan faedah keseluruhan program ini berjumlah RM3.5 bilion kepada penerima-penerima BPR.
Program Jaringan Prihatin adalah kerjasama antara Kementerian Kewangan, Kementerian Komunikasi dan Multimedia serta dua belas (12) syarikat telekomunikasi di Malaysia, iaitu Celcom, Digi, Maxis, Mcalls, redONE, speakOUT, Tune Talk, U Mobile, unifi Mobile, XOX Mobile, YES dan Yoodo.

SIAPAKAH YANG LAYAK MENERIMA BANTUAN PROGRAM JARINGAN PRIHATIN?

Semua warganegara Malaysia yang layak menerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) layak menyertai program Jaringan Prihatin.
Jika anda penerima yang layak, anda boleh melanggan pelan data atau pakej peranti yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat telekomunikasi yang mengambil bahagian dalam program ini. Pelan komunikasi dan pakej peranti yang ditawarkan telah disubsidi bersama oleh Kerajaan dan syarikat telekomunikasi yang mengambil bahagian dalam program ini.
Terdapat dua jenis subsidi yang ditawarkan, iaitu:Subsidi 1: Subsidi pelan data bulanan; atau
Subsidi 2: Subsidi pembelian pakej peranti mudah alih.
Penerima BPR (berkahwin atau ibu/bapa tunggal) dan mempunyai anak di bawah umur 18 tahun akan ditawarkan subsidi:RM300 (diberikan secara penuh) untuk pakej peranti, atau
RM15 sebulan untuk rancangan data bulanan selama 12 bulan.
Sementara itu, penerima BPR (bujang atau berkahwin) dan tidak mempunyai anak di bawah umur 18 tahun akan ditawarkan subsidi:RM180 (diberikan secara penuh) untuk pakej peranti, atau
RM15 sebulan untuk rancangan data bulanan selama 12 bulan.

BAGAIMANA SAYA BOLEH MEMOHON UNTUK MENYERTAI PROGRAM JARINGAN PRIHATIN?

Anda boleh mendaftar dengan syarikat telekomunikasi terpilih dari 5 Mei 2021 hingga 31 Julai 2021. Keseluruhan program ini akan berlangsung dari 5 Mei 2021 hingga 31 Julai 2022.
Hanya satu tuntutan dibenarkan bagi setiap individu atau isi rumah yang layak (disahkan melalui nombor kad pengenalan). Jika anda mempunyai dua (2) nombor mudah alih, anda hanya boleh memilih satu (1) nombor mudah alih yang akan menerima tuntutan subsidi tersebut.
Subsidi Jaringan Prihatin akan diberi melalui pembelian pelan data atau pakej peranti syarikat telekomunikasi yang telah dipilih oleh penerima subsidi tersebut. Kaedah atau prosedur untuk mendapatkan subsidi, untuk prabayar dan pascabayar, akan berbeza-beza mengikuti syarikat telekomunikasi yang mengambil bahagian. Penerima subsidi boleh merujuk kepada laman sesawang syarikat telekomunikasi pilihan untuk mendapatkan maklumat lanjut.
Bergantung kepada pelan yang dipilih, penerima yang layak dibenarkan untuk menukar syarikat telekomunikasi maksimum tiga (3) kali dalam tempoh program sepanjang 12 bulan. Penerima yang layak hanya boleh berdaftar dengan satu (1) syarikat telekomunikasi pada sesuatu masa sepanjang tempoh tersebut. Sila rujuk laman sesawang syarikat telekomunikasi masing-masing untuk maklumat lanjut mengenai penebusan dan penukaran.
Penerima tidak boleh:Menebus subsidi Jaringan Prihatin lebih daripada sekali sebulan.
Memilih masa pembayaran subsidi dibuat. Secara umum, penebusan akan berlaku dalam bulan kalendar yang sama. Walau bagaimanapun, masa pembayaran yang tepat mungkin berbeza antara syarikat telekomunikasi yang berbeza dan antara pelan prabayar dan pasca bayar.
Memindahkan subsidi kepada pihak ketiga atau ditukar kepada bentuk tunai.
Menerima subsidi secara pro rata dalam sesuatu bulan.
Sila rujuk kepada laman sesawang syarikat telekomunikasi masing-masing untuk maklumat terperinci Program Jaringan Prihatin.

Maklumat Lanjut

Sila rujuk kepada laman sesawang syarikat telekomunikasi masing-masing untuk maklumat terperinci Program Jaringan Prihatin atau Sebarang pertanyaan dan maklumat Lanjut :

Kementerian Kewangan Malaysia
Kompleks Kementerian Kewangan
No.5, Persiaran Perdana, Presint 2
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62592 Putrajaya
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-8882 3893/03-8882 3894
Web: www.treasury.gov.my

Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More